grijanje-čelinac

Grijanje Čelinac

“Gradsko grijanje” za topliju zimu

Radijatore zagrijava upornost

Mada je samo prije mjesec dana u Čelincu malo ko  vjerovao da će naredne zime Gradska toplana isporučivati građanstvu toplotnu energiju, sada je sasvim izvjesno da će se to zaista desiti. Uprkos svemu! Grijanje Čelinac

Preuzimajući nedavno dužnost predsjednika opštinske Skupštine Ilija Vujičić za to se energično založio i bio nosilac svih aktivnosti vezanih za ovaj posao. Održan je niz sastanaka na raznim nivoima na kojima se tražio put do toplih radijatora. Na svakom od njih više je bilo riječi ko će biti kriv ako se ponovi prošlogodišnja situacija pa se usred zime radijatori ponovo smrznu, nego kako da se uspješno riješi problem. Cijelo vrijeme Upravni odbor “Svile” tvrdio je da je grijanje za ovo preduzeće nerentabilno i da bez donacije od najmanje 200 hiljada maraka bespovratne pomoći, koja bi se iskoristila za remont kotlovnice i nabavku uglja, isporuku toplotne energije nije moguće obezbijediti.

U međuvremenu ugovorom između “Svile” i opštine Čelinac  toplana je izdvojena u samostalnu radnu jedinicu “Gradsko grijanje” koja će naredne zime eksperimentalno djelovati pri Komunalnom preduzeću, a za njenog koordinatora postavljen je Milorad DŽombić.

I na posljednjoj sjednici opštinske Skupštine ova tema se našla na dnevnom redu u vidu odborničkog pitanja da li se opština kreditno zadužila da bi obezbijedila grijanje. Odgovorio je Ilija Vujičić:

Da. Opština se kreditno zadužila za 150 hiljada maraka, od čega je trećina uložena za remont kotlovnice i toplovodnih instalacija koji se privodi kraju, a ostatak je već uplaćen za nabavku uglja koji se deponuje u toplani. Ugovorene su 2.000 tona uglja, a ovih dana ugovoriće se i preostalih hiljadu tona. Sredstva će biti vraćena od naplate toplotne energije. BuDžetski korisnici za grijanje izdvajaju blizu 150 hiljada maraka po sezoni što znači da se toliko para odlivalo svake zime iz Čelinca. Kredit je kvalitetan i djelimično ga koristi i opština za svoje potrebe.

Načelnik opštine Uroš Janković istakao je da će, za razliku od prošlih godina, sada buDžetski korisnici kroz grijanje dobijati namjenska sredstva za materijalne troškove koja su im izostajala.

Odbornik Radomir Trivić  smatra da je zaduženje ostvareno mimo skupštinskog  poslovnika i statuta. Tome se usprotivio sekretar Skupštine Gojko Đurić smatrajući da je najbitnije što se grijanje obezbijedilo, ali i da je na prošloj sjednici donesen zaključak da se opština može zadužiti.

Nije nevažno spomenuti da je odlučeno da se cijena grijanja naredne sezone ne povećava sa 1,30 maraka po kvadratnom metru stana, odnosno 80 maraka po megavat času instalisane snage za poslovne prostorije. Naprotiv, odlučeno je da se grijanje umjesto dosadašnjih šest, sada plaća cijelu godinu po 50 odsto mjesečno, što, ako se uzmu u obzir mjesečna primanja, za korisnike nije beznačajno.

Izvor: http://www.celinac.org/